fredag 27 mars 2009

Host, harkla


Efter stränga order, du vet vem du är ;), måste jag nu börja blogga lite om mat.
Lovade nån gång förra veckan att skicka upp bild på en god sak jag gjorde då;
Alspånsrökt lax med snabbsyltad gurka med kummin och dill.
Inte så komplicerat egentligen.

Filéa laxen (doh!), Skär kuber med 2 centimeters sida utan det bruna kvar.
Grava i lika delar salt, socker och farinsocker. Jag gjorde det över natten och sköljde bitarna under rinnande vatten i nån timme, men det räcker att grava i ett par timmar. Viktigt att skölja av bitarna innan rökningen!
Vi brukar röka i stekpanna; hetta upp pannan, i med spånen och på med lock, när röken är igång lägger man en utstickare/tårtring i pannan och ställer ett galler med avruna laxbitar på. Lägg på locket igen eller ta aluminiumfolie om det blir för högt, se bara till att det är tätt. Ställ ut pannan på balkongen i tio minuter.

Gurkan; Skala, dela, kärna ur gurka. Skiva den tunt, gärna mandolin. Mixa fyra delar kummin med en del salt i en kryddmixer, rör ihop med lika mängd sherryvinäger blandat med kallpressad rapsolja (bara det här är en ganska god dipsås med knasig smak som får gästerna att höja på ögonbrynen), i med gurkan och massor med finskuren dill.
Bäst är ju när man äter den här helt nyrökt, fortfarande ljummen, det bara smälter i munnen. Kortet är lite kass kvalitet och utan dill, men börja grina då.

Läs även andra bloggares åsikter om och